Startside
DTF Travel
Smarte Mænd
SMARTGUY
SMARTGIRL
FITNESS
YOOX - top design
Tøj til seje unger
Damesko
Smykkeskrinet
Badetøj
Kampsport
Løbetræning
STYRKETRÆNING
Sundhed & Skønhed
Hjemmebiograf
DVD film
LCD & Plasma TV
Kameraer
Mobiltelefoner
Musik på farten
Toner til printer
Computerskærme
PC
DELL Tilbud
POLITISCAN
Bossle Hell Drivers
BORNHOLM
Rejsebeskrivelser
Nyheder og webcam
Natteravnene
Unge og spiritus
Du er for nice
Sikker sex
Vejen til narkomani
Behandling
Hårde stoffer
Bløde stoffer
TID TIL TANKER
Horoskoper

 

Vejen til narkomani

 

Når unge tager stoffer.
Det er i dag muligt at skaffe stoffer alle steder i landet. Vil man have et stof er det bare et spørgsmål om at opsøge en kammerat, der kender en, som kender en anden. Myten om, at det kun er unge fra de hårdt belastede miljøer i storbyerne, der tager stoffer, er efter vores opfattelse noget sludder. Selvfølgelig vil der altid forekomme en hel del hårde stoffer til en technofest og unge fra storbyerne har da også lettere adgang til stoffer end unge fra Lolland, men vil man have et stof, kan det altid skaffes uanset hvor man befinder sig i dag.

Eksperimenter med stoffer
Når unge prøver stoffer første gang, er det et eksperiment. Vi har spurgt os selv om årsagerne til man prøver at tage stoffer og er sikre på de fleste vil kunne genkende sig selv ved et af punkterne nedenfor.

· Nysgerrighed - Unge vil gerne prøve noget nyt. Motivet for at eksperimentere med stoffer er for mange at finde ud af, hvad det er for noget.

· Tilgængelighed og pris - Hvis stoffet er billigt og let tilgængeligt, vil motivationen for at prøve det være større. Mange stoffer er i dag billige og nemme at skaffe set i forhold til alkohol.

· Kedsomhed - Det kan være en afveksling at opleve noget spændende og intenst i et ellers kedsommeligt liv.

· Protest - Hvis man konstant får at vide fra lærere og forældre at man skal holde sig fra stoffer, bliver det for mange ret tiltrækkende at prøve.

· Gruppepres - Hvis ens venner gør det, føler man sig udenfor hvis man ikke selv har prøvet det og kan udveksle sine erfaringer.

Nysgerrighed og gruppepres er nok en af de største grunde til man begynder at tage stoffer. Det gælder i starten om at udforske og få prøvet stoffet som ens venner har haft gode erfaringer med. Når det samtidig er ulovligt bliver det selvfølgelig endu mere interessant. Gruppepres forekommer nok mest indirekte, idet man gerne vil udveksle sine erfaringer med venner og dermed er tvunget til at have prøve det. Får man selv en fed debut - oftest med bløde stoffer - vil man prøve igen og igen. For mange forbliver det på et plan, hvor det kun er til fester nogle gange om måneden der indtages cannabis. De ved det er skadeligt og gør det kun for at få det sjovt. De kan sagtens kontrollere deres forbrug og går ikke konstant rundt med tanker om det næste trip. Hvis man "bare" kunne holde sig på et sådant plan, ville der ikke være noget at snakke om. For mange er det også noget på vejen at blive voksen.

Stofbrug som fritidsfornøjelse
Når man er nået forbi et eksperimenterende stade, begynder nogle at tage stoffer regelmæssigt, men stadig kontrolleret. Det kan f.eks. være en gang om ugen hvor man sidder sammen med sine venner og lader piben gå rundt. Grunden til det øgede regelmæssige forbrug kan være fordi, man synes at få noget positivt ud af sit stofbrug. Andre grunde kan være:

· Tab af hæmninger - Det gør kommunikation og forståelse lettere mellem folk og giver større selvtillid på det seksuelle område.

· Forstærket oplevelse af sociale aktiviteter - F.eks. til fester hvor lys, lyd og omgivelserne opleves mere intenst.

· Prisen - Lave priser gør det til en billig måde at have det rart på.

· Et modefænomen
- Stofbruget kan være en del af en mode, der også omfatter musik, tøj og sociale aktiviteter.

· At føle suset - Det kan være en mere behagelig måde at opleve en rus end med alkohol.

Når man tager cannabis en til flere gange om ugen, får man tolerance og skal have større mængder for at opnå samme virkning. Efterhånden søger man noget "større" og begynder måske at eksperimentere med hårde ting som rygeheroin og amfetamin. Mange voksne har den opfattelse at de unge bliver presset til at bruge stoffer af kammerater og pushere. Det mener vi er helt forkert. Hvis unge vil have et stof er de nødt til at opsøge pusheren, der ikke kommer gående med et skilt hvor der står
"STOFFER SÆLGES" og forsøger at presse intetanende folk. Man skaffer det tit gennem venner som anses for at gøre en, en tjeneste ved at tilbyde det.

Afhængighedsbrug af stoffer
For at definere et afhængighedsforbrug må det være, når den regelmæssige brug af stoffer er afgørende for, om man kan komme igennem en dag uden at have fået sit stof. Hvis ens normale stof ikke er tilgængeligt, tager man hvad man ellers kan skaffe. Der bliver ofte indtaget store mængder og det er en mere kaotisk måde at tage stoffer på. Når man er afhængig er man konstant høj mens man er vågen. Når man først er afhængig er det utrolig svært at stoppe, men det er langtfra umuligt. Mange kommer dog aldrig helt ud af deres behandling når de vælger at stoppe efter flere års misbrug. Afhængighedsbrug, der er meget forskelligt fra at eksperimentere og et regelmæssigt fritidsforbrug, er heldigvis sjældent blandt unge. For det meste har det noget at gøre med personens sociale og følelsesmæssige problemer. Her er nogle bud på årsager til et afhængighedsbrug:

· At give livet mening og formål - At skaffe penge til stoffer, få fat i stofferne, undgå politiet og være en del af et stofmiljø vil normalt tage al ens tid og kræfter.

· At gøre livet mere udholdeligt - Stofbruget kan få folk til at glemme hvilke forhold de lever under, arbejdsløshed og forskellige bekymringer.

· At få mere selvtillid - Det bliver nemmere at klare vanskelige situationer og andre mennesker.

· At holde ubehagelige følelser og erindringer på afstand - Stoffet kan få folk til at glemme ubehagelige oplevelser i fortiden.

Mennesker, som er kommet ud i misbrug, oplyser oftest, at det især er den psykiske og - for nogle stoffers vedkommende - den fysiske afhængighed, som vanskeliggør ophør med stofferne. Der kan muligvis være en overlapning mellem grunde til fritidsbrug og afhængighedsbrug. Det afhænger meget af folks følelser, personlige situation og miljøet hvorfor man tager stoffer. Derfor findes der heller ikke noget fast, konkret svar hertil. Dette forhold og det, at mange faktisk har haft behagelige oplevelser med brugen af stoffer, gør det svært for kampagner mod stoffer at have den ønskede effekt.

For at få unge til at holde sig fra hårde stoffer, bør der informeres meget mere om det enkelte stofs virkninger og bivirkninger. Hvis unge har den nødvendige viden om stoffet, skal de selv have lov til at bedømme, hvorvidt det er værd at få det fedt nogle timer og samtidig risikere psykiske problemer resten af livet. Der er en tendens til at voksne mennesker konsekvent forbyder brugen af bløde stoffer og derved gør det spændende og udfordrende at eksperimentere med! Hvis man lovlig-gjorde bløde stoffer (cannabis) vil der ikke blive flere brugere. Bliver det lovligt at besidde og handle med cannabis i mindre mængder, vil spændingen ved at tage på Christiania og undgå politiet være forsvundet. Man er således også nødt til at tage stilling til hvorfor man tager cannabis, hvor mange i dag bl.a. gør det, fordi det er ulovligt.


Vejen ud af stofmisbruget:

Kilde: Aske og Alex

Copyright © 2008 - Senest opdateret 15. March 2009 16:09:40
x-perience.dk påtager sig ikke noget ansvar for levering, betaling, fejl & mangler, priser og rabatter der udebliver. Hvis der er forskel i de priser vi viser på x-perience.dk og priserne på firmaernes hjemmesider, er det priserne på firmaernes hjemmesider der er gældende.
Hit Counter
(11.07.2007)